Terima kasih sebab sudi jadi kawan ummi...

Wednesday, December 29, 2010

Shaz Clozet Giveaway



Jom reramai join GA ni...simple jer....
Tarikh Tutup pada : 15 Jan 2011

Kalau nak join klik jer kat banner atau kat SINI pon boleh..


Sebenarnya ummi tgh google-google carik baju style kimono tuk sofiyyah,
sbb aritu g Jepun x sempat plus x mampu nak beli baju style kimono kat dia...
alih2 terjumpa baju camni jual kat blog SHA ni... mcm menarik jer.. x tanya lagi
ada stok ke tak...harap2 ada la lagi.....



comel jer kan baju ni....tp kalau nak beli elok beli pada 11 hb setiap bulan
coz akan dapat disc 11.5% disitu sbb permata hati tuan kedai



Cute Lil Zafar ni dilahirkan pada 11 Mei 2010... bestkan dpt disc..
lagi satu ummi dah terbekenan la pulak kat skirt ni....



mesti comel si sofiyyah pakai...ermm dah melalut la pulak...!

So, marilah kita ramai2 join GA ni....

Ummi nak tag
1. SIS NUNI,
2. MAMALYNA dan
3. MAMA ZAQWAN

Good Luck semua..!!

CUTE BABY 2011 BY MAMARIFqy !!




Kan ummi dah cakap..ummi alergik kalau ada perkataan kiut miut ni..
Konfem kena join gak la....hehe
Sapa2 nak join klik jer kat banner tu...

Kontes ni anjuran MamaRifqy Sempena NEW YEAR,
sempena BESDAY IQY & BesdaY MAMA !
3 in ONE !!

Dan penaja-penaja yang baik hati itu adalah:

http://naniedean.blogspot.com/
http://yantimatisa.blogspot.com/
http://dhiyakhairina.blogspot.com/
http://violetgloves.blogspot.com/
http://hafizahismail.blogspot.com/

JOm tengok Terma dan syarat !

1. Buat 1 entry yang bertajuk CUTE BABY 2011 BY MAMARIFqy !! (done!)
2. Letak Banner pada entry dan pada Sidebar dan link pada entry INI. (done!)
3. FOllow this blog, and my personal blog (done!)
4. Our sponsor !! WAJIB follow gak tauuuu !! (ok, semua dah follow!)

http://naniedean.blogspot.com/
http://yantimatisa.blogspot.com
http://dhiyakhairina.blogspot.com
http://violetgloves.blogspot.com/
http://hafizahismail.blogspot.com/

5. Wajib mention nama PENAJA dan link balik ke blog berkenaan (done!)
6. Upload HANYA 1 keping gambar anak SAHAJA.. (done!)
gambar anak yang cute miut/comel dimata anda.kalau xde anak,anak sedara pon boleh.
Yang Layak hanya bb yang berumur 0-4 years ONLY !!!
(kalau ade > dr 1 anak,,leh masukkan terus dlm 1 entry..Mudah kan??)
*sertakan Nama dan umor anak*
7. Da siap..tinggalkan comment anda pada entry ini (done!)

TARIKH TUTUP CONTEST INI.. PADA 25 JANUARI 2011

Ini dia gambar cutie Sofiyyah dengan baju
100% Cute (guaranteed) nya iteww...!!



Nama : Nur Zahirah Sofiyyah
DOB : 8 Jan 2009
Umur 1 tahun 11 bulan

Tuesday, December 28, 2010

living cabin giveaway from [-suziey-] dot com



FM yang kiut ni adalah hadiah untuk [suziey] dot com Giveaway..

Semenjak dua menjak ni ummi sangat alergik tengok FM...
tambah lagi yg kiut miut dan (yg ni ada penyukat suhu lagi....!)

Syaratnya pun simple jer...

Kalau nak join klik SINI...
Tarikh tutup pada 11.1.11 @ 11.11 pm

CONTEST SI MANJAKU RIANG


Nak join kontes ni pulak...
SYARAT - SYARAT YANG MUDAH

1. BUAT 1 ENTRI YANG BERTAJUK CONTEST SI MANJAKU RIANG (OK!)
2. COPY PASTE BANNER DI ATAS (OK!)
3. LETAK KAN 1 KEPING GAMBAR ANAK ANDA YANG BERTEPATAN DENGAN TEMA
DAN BERUMUR DARI 1 HARI HINGGA 3 TAHUN (OK!)
4.TULISKAN NAMA PENUH BAYI, D.O.B ANAK ANDA, NAMA IBU BAYI (OK!)
5.LETAKKAN BANNER DAN BLOG LIST DI SIDE BAR YANG ADA LINK BALIK KE BLOG INI (OK!)
6. MESTI JADI FOLLOWER (OK!)
7. HANYA BLOGGER YANG ADA ALAMAT DI MALAYSIA (OK!)
8. SILA LETAKKAN PENYERTAAN ANDA DI DALAM KOMEN INI SAHAJA (OK!)

BAGI YANG BELUM BERKAHWIN BOLEH LETAKKAN GAMBAR ANAK BUAH ANDA SAHAJA YER.

HADIAH UNTUK 3 ORANG PEMENANG MEMANG BEST


BERMINAT?
JOM KITA MERIAHKAN MAJLIS CONTEST INI...KLIK JER KAT SINI
TARIKH TAMAT : 12 JANUARI 2011
Ni gambar Sofiyyah yang sememangnya periang itu...

Nama anak : Nur Zahirah Sofiyyah
DOB : 8 Jan 2009 (1 tahun 11 bulan)
Nama ibu : Nor Riza Md Johan
Semoga Berjaya...!!

Contest Foto Kiut


Memang tak sah la kalau ummi yang berketurunan kiut miut ni x masuk kontest ni...hehe.. (perasan...!)

Syarat2nya pun bukan susah sgt.. (sedang yg lagi susah pun blh kan...!!)

Syarat-syarat penyertaan adalah spt di bawah:

1.Mesti la ade blog sendiri. (ok!)
2.Follow blog Ka-Ching Preloved & Lipat's Bundle. (ok!)
3.Letak banner kat side bar dgn kat entri dan linkkan terus ke contest ni. (ok!)
4.Buat entri simple tentang contest ni dan upload gambar yg PALING KIUT yg korang ade. Tak kesah la gambar adik ke, jiran ke, mak korang ke, ramai-ramai ke, diri sendiri ke...asalkan yg KIUT MIUT ^_^ (ok!)
5.Sape-sape pun boleh join.. Lelaki/Perempuan. (ok!)
6.TIADA had umur ^_^ (ok!)
7.Tinggalkan link kat comment tau! (ok!)

Pemenang akan dinilai berdasarkan gambar yang PALING KIUT
Tarikh Tutup Penyertaan Pada
31hb Januari 2011

JOM LA JOIN RAMAI-RAMAI... kalau nak join klik jer kat SINI

Ni gambar Sofiyyah yang paling kiut itu...
100% CUTE (guaranted)



Nama : Nur Zahirah Sofiyyah
DOB : 8 Januari 2009
Umur : 1 tahun 11 bulan

emel ummi : dingdangyangkiut@gmail.com ( haa...kan dah kata..semuanya kiut..!!)


OK... Semoga berjaya...!

Sunday, December 26, 2010

"Baby In Black @ White Contest by Mama_Balqis"




Ok, ummi nak join kontes ni pulak sbb syarat2 dia sama jer mcm kontes birthday oleh mama balqis tadi tu...
Contest ni dianjurkan sempena menyambut birthday baby girlnya DAMIA NURIN BALQIS yang ke-3...jadi, sedikit ucapan buat Balqis yang comel....terimalah 3 rangkap pantun dari aunty ya... (pantun pun sama yer...hehe)

Birthday Party disambut meriah,
Dapat hadiah beraga-raga,
Satu sudah, dua pun sudah,
Sekarang sudah masuk tiga....

Dapat hadiah beraga-raga,
Birthday party disambut meriah,
Wahai Balqis yang comel bergaya,
Semoga menjadi anak yang solehah....

Cantik sungguh paras rupa,
Cantik lagi budi bahasanya,
Jasa ibu jangan dilupa,
Moga menjadi orang yang berguna....

(hehe...sorry la, aunty x pandai sgt nak berpantun ni...)



kalau ada sapa2 nak bagi ucapan kat Balqis dan join kontes ni klik jer kat SINI dan syarat2nya mcm kat bawah ni...

1. Wajib menjadi Follower blog berkenaan
http://damiaqish.blogspot.com/
http://babyibu.blogspot.com/
http://hasya-hana-hadif.blogspot.com/
http://jaijina.blogspot.com/
http://alyaonlineshoppe.blogspot.com/
http://jemariart.blogspot.com/
http://bawakupulang.blogspot.com/
http://syilasyira.blogspot.com/
http://biqclozet.blogspot.com/
(ok semua done!)

2. Add Blog http://damiaqish.blogspot.com/ dalam bloglist anda (done!)

3. Dalam Entry WAJIB upload banner contest & kat SIDEBAR serta pastikan ianya di link semula ke entry contest (no link back will be disqualified) (done!)

4. Wajib Mention Nama2 PENAJA Contest dan pastikan ianya di link semula ke blog penaja berkenaan (done!)

5. Terbuka kepada SEMUA yang mempunyai blog & anak yang berumur dari 1 bulan sehingga 4 tahun
(kanak2 yang lahir dari tahun 2006 ke atas)contest bermula dari
9hb November 2010 sehingga 31 Disember 2010. (ok, layak!)

6. Hanya tajuk dibawah je yang diterima
"Baby In Black @ White Contest by Mama_Balqis" (done!)

7. Upload hanya SEKEPING gambar anak anda berbaju warna HITAM ATAU PUTIH
(salah satu je), boleh hantar 2 & 3 kali penyertaan(kalo anak ada lebih dari satu) & sila pastikan gambar jelas & senang untuk di copy paste & gambo tidak boleh di edit & studio photoshoot
(done!)

8. Sila buat sedikit UCAPAN untuk Birthday Girl Mama "Damia Nurin Balqis" dan dalam entry WAJIB mention Contest dianjurkan Sempena Birthday Balqis Yang ke 3 tahun (done!)

sila nyatakan sekali:
Nama Anak,Umur & Tarikh Lahir Anak (done!)

9. Bila dah siap, tinggalkan komen di entri ni (done!)


Ni gambar baby in white tu yer...
(fuiyooo...semua putih dari kepala sampai la ke kaki...!!)



Nama anak : Nur Zahirah Sofiyyah
Tarikh lahir : 8 Januari 2009
Umur : (1 tahun 11 bulan)


Semoga Berjaya...!

"Birthday Contest By Mama_Balqis"



Hujung2 taun ni kureng bz sket... so sempat la ummi nak join kontes mama balqis ni...
sbb syarat2nya berpoloh jugok la nak memenuhinya.... x pe...usaha tangga kejayaan....hehe..


Contest ni dianjurkan sempena menyambut birthday baby girlnya DAMIA NURIN BALQIS yang ke-3...jadi, sedikit ucapan buat Balqis yang comel....terimalah 3 rangkap pantun dari aunty ya...

Birthday Party disambut meriah,
Dapat hadiah beraga-raga,
Satu sudah, dua pun sudah,
Sekarang sudah masuk tiga....

Dapat hadiah beraga-raga,
Birthday party disambut meriah,
Wahai Balqis yang comel bergaya,
Semoga menjadi anak yang solehah....

Cantik sungguh paras rupa,
Cantik lagi budi bahasanya,
Jasa ibu jangan dilupa,
Moga menjadi orang yang berguna....

(hehe...sorry la, aunty x pandai sgt nak berpantun ni...)



kalau ada sapa2 nak bagi ucapan kat Balqis dan join kontes ni klik jer kat SINI dan syarat2nya mcm kat bawah ni...

1. Wajib menjadi Follower blog berkenaan
http://damiaqish.blogspot.com/
http://babyibu.blogspot.com/
http://hasya-hana-hadif.blogspot.com/
http://jaijina.blogspot.com/
http://alyaonlineshoppe.blogspot.com/
http://jemariart.blogspot.com/
http://bawakupulang.blogspot.com/
http://syilasyira.blogspot.com/
http://biqclozet.blogspot.com/
(ok semua done!)

2. Add Blog http://damiaqish.blogspot.com/ dalam bloglist anda (done!)

3. Dalam Entry WAJIB upload banner contest & kat SIDEBAR serta pastikan ianya di link semula ke entry contest (no link back will be disqualified) (done!)

4. Wajib Mention Nama2 PENAJA Contest dan pastikan ianya di link semula ke blog penaja berkenaan (done!)

5. Terbuka kepada SEMUA yang mempunyai blog & anak yang berumur dari 1 bulan sehingga 4 tahun
(kanak2 yang lahir dari tahun 2006 ke atas)contest bermula dari
9hb November 2010 sehingga 31 Disember 2010. (ok, layak!)

6. Hanya tajuk dibawah je yang diterima
"Birthday Contest By Mama_Balqis" (done!)

7. Upload hanya SEKEPING gambar anak anda bertemakan Birthday Party nya yang LATEST, boleh hantar 2 & 3 kali penyertaan(kalo anak ada lebih dari satu) & sila pastikan gambar jelas & senang untuk di copy paste & gambo tidak boleh di edit & studio photoshoot (done!)

8. Contest ada 2 kategori iaitu:

A ~ Birthday Girl @ Boy perseorangan @ ngan adeq beradeq (kalo sambut bersama tapi hadiah untuk sorang je )

B ~ Birthday Girl @ Boy With MOM @ DADDY
(tapi hadiah untuk Mom jugak k)
(Ummi join kategori B)

contoh mcm banner kat atas k...sorang blogger leh join 1 kategori je k Gambo WAJIB Nampak KEK (ok, ada kek!)

9. Sila buat sedikit UCAPAN untuk Birthday Girl Mama "Damia Nurin Balqis" dan dalam entry WAJIB mention Contest dianjurkan Sempena Birthday Balqis Yang ke 3 tahun (done!)

sila nyatakan sekali:
Nama Anak,Umur & Tarikh Lahir Anak (done!)

10. Bila dah siap, tinggalkan komen di entri ni (done!)



Ok, ummi join yang kategori B ~ Birthday Girl @ Boy With MOM @ DADDY
ni gambar birthday girl ngan ummi dia... taraaaa...

(p/s: serius...baru hari ni ummi terperasan yang tema baju ummi sama la dengan kek tu...pink n cokelat!!!)
(sila abaikan gambar abang dia yg terover tu yer...)



Nama anak : Nur Zahirah Sofiyyah
Tarikh lahir : 8 Januari 2009
Umur : (1 tahun 11 bulan)



fuhhh....!!! kalu x berpoloh sajo jo la....


Semoga Berjaya...!

Friday, December 24, 2010

Mummy Ayu Happy New Year Giveaway



Jom join Mummy Ayu nyer GA ni...
simple jer... tarikh tutup pada : 29 Dis 2010

Kalau nak join klik jer kat SINI...

Good Luck all...!

Thursday, December 23, 2010

Lolipop 1st Giveaway



Jom join GA miss lolipop ni....
kalau bertuah dapat hadiah dari UK tu....

Kalau nak jugak klik kat SINI...
Tarikh tutup pada : 10 Januari 2011


Good Luck to all...!

Wednesday, December 15, 2010

GIVEWAY CONTEST B'DAY CIK FA



jom join contest ni pulak...mudah jer...!
Kalau nak join klik SINI...

Tarikh tutup pada 24 Dec 2010

Good Luck semua..!



Tuesday, December 7, 2010

Mamalyna's Crab Stick Popia Giveaway...



Nak join jugak la giveaway ejan@mamalyna ni...

adakah hadiahnya bekalan Crab Stick Popia utk setaun...???
wooww...!!! bestnyer...sedap woo popia ni.. siapa dah cuba pasti terangkat kan..!!!!

ummi ada cuba buat sendiri tapi x secomel yg ejan buat...huwaa... utk makan sendiri anak beranak blh la...nak hidang kat tetamu...hancuss...!!

Sapa2 nak join sila klik sini yer...CRAB STICK POPIA GIVEAWAY....
Tarikh tutup pada : 15 Dis 2010

Giveaway ni dianjurkan sempena ulangtahun perkahwinan Mamalyna & Papalyna
Semoga kasih sayang Allah melimpah ruah dalam keluarga mereka....amin...

Sunday, December 5, 2010

Berjaya mendapatkan FM dari Shanghai itu...!!!




Alhamdulillah...ada juga rezeki ummi nak tambah koleksi FM...(maklumle baru beli peti sejuk baru..hehe) dapat yg dari Shanghai lak tu...best..! best..!


Terima kasih yg tak terhingga buat anas comel yg cabut nama aunty yer....terima kasih juga buat mama nya Shira yg bermurah hati nak bagi FM ni...


Semoga bertambah murah rezeki la Shira dan keluarga lepas ni...amin....


Keputusan penuh DI SINI...

Thursday, December 2, 2010

“SHOW YOUR TEETH BABY!” CONTEST 2010!



Beri laluan jap kat contest ni yer...dah nak due pun...12.00 mlm ni
sapa2 nak join sempat lagi ni....


Penganjur : harlindahalim (richmomdiary) -mmg rich pun sbb hadiah dia lumayan gilos tu...
Tarikh tutup : 3 Disember 2010, Jumaat,12.00 tengah malam (sib baik ummi sempat menjoinkan diri di saat2 akhir ni...)

Hadiah-hadiah Menarik Yang Menanti Anda:

First (1st) Prize
Pakaian Bayi/Kanak-kanak (worth RM150)

Second (2nd) Prize
Pakaian Bayi/Kanak-kanak (worth RM100)

Third (3rd) Prize
Tote Bag (worth RM50)

LUMAYAN KAN...!!!

JOM JOIN THE CONTEST KAWAN-KAWAN! =)



Kalau nak join klik jer SINI...





So, ni gambar Sofiyyah yang menunjukkan gigi kapaknya yang baru keluar...
masa ni umur Sofiyyah 10 bulan....







Nama : Nur Zahirah Sofiyyah binti Mohd Idris

D.O.B : 8 Januari 2010 (1 tahun 11 bulan)

Hobby : Azan & berjoget (sebab selalu dengar abg dia dok azan)

Berapa batang giginye yang dah ada sekarang..jangan lupe kire betul-betul ye! =)
- gigi yang ada sekarang dah 16 batang....(gambar gigi terbaru belum sempat ambik lagi..hehe)






So, harap richmomdiary boleh terima penyertaan Sofiyyah di saat akhir ni yer...Tq




Good Luck Sofiyyah...!!!

Wednesday, December 1, 2010

Lama sudah...



lame bebenor ummi tak mengupdate blog ummi ni....(maksudnya tak join contest le tu....sbb blog ni ummi buat pun sbb nak join contest montest tuk cik sofiyyah tu jer...sekali sekale ade ler ummi selit ngan cerite ceriti bila tgh qhajin....)

Ummi ni bab nak menulih mmg liat sikit....bukan x der cerite menariks tapi teman mmg maleh nak mengarang.....(padehe mase sekolah dulu teman penah jadi juara mengarang seluruh negeri perok..!!! Jgn tak caye...mmg betui...kui..kui...)

Tapi, baru2 ni, ummi dapat pengalaman yang ummi rase amat menarik....mcm "mimpi jadi nyata" bak kata org putih "dream comes true" ler...hehe.... so, ummi rase mcm nak abadikan citer tu dalam blog ni, sbb kalau tak pengalaman tu lama2 lenyap macam tu jer...

So, lepaih ni kalau ada yang nak termuntah baca catatan diary ummi selama 18 hari tu..mintak maap la yer....catatan ni purposely mmg untuk kenangan peribadi ummi....ummi pun tak tau ummi dapat catatkan semua sampai habis atau tidak...jangan "hot-hot chicken shit" sudah...

Ummi rasa nak bagi tajuk catatan ummi tu nanti "MY DREAM COMES TRUE" ok tak?

ok, baru start nak menulih ni tak blh pjg2 sgt, sat g rasa tension pulak sbb dok memerah otak....ummi nak g buat keje dulu...ptg2 sat g baru sambung balik...!!

Wednesday, November 17, 2010

sape nak FM Fraser Hill?



Kalau nak join klik kat banner tu...

Ummi nak join la sbb sekarang ni suka pulak kumpul FM yg comel2 tu...
Harap2 murah rezeki...


Good Luck!

Wednesday, October 20, 2010

CONTEST MUNCUNG PALING MENAWAN SI KECIL




Ummi join contest ni...
kalau nak join klik jer
SINI

Tarikh tutup : 01.11.2010 (tepat jam 12.00a.m)


Ni muncung Zahirah Sofiyyah..




Nama : Nur Zahirah Sofiyyah
Umur : 1 tahun 9 bulan
DOB : 8 Januari 2009

Monday, October 18, 2010

CUTE LITTLE MUSLIM & MUSLIMAH CONTEST




Tempoh contest : 20 September 2010 - 20 Oktober 2010 (2.00 p.m)

Untuk join klik SINI



Kategori 1B - Little Muslimah (1 hari - 3 tahun)



Nama : Nur Zahirah Sofiyyah
Umur : 1 tahun 9 bln
Tarikh lahir : 8 Jan 2009


2A - Little Muslim (3 tahun - 6 tahun)



Nama : Muhammad Zahin Husnain
Umur : 5 tahun 10 bulan
Tarikh lahir : 26 Nov 2004

Harapan ummi kepada my cute little muslim & muslimah adalah semoga mereka membesar menjadi anak2 yang benar2 soleh & solehah....

Ummi taq : Sis Nuni

Monday, September 20, 2010

"Mama_Balqis 2nd GiveAway"



Dah lama menyepi dari menjoinkan diri dlm giveaway...disebabkan kebizian yang amat sangat...
kali ni ummi gagahkan diri join sbb kebetulan birthday mama balqis sama ngan birthday ummi..21 sept...(tapi ummi dah tue la....)

jom la kita meriahkan sambutan hari jadi mama balqis ni...

GiveAway ini dianjurkan bersempena Sambutan Ulangtahun Kelahiran mama yang ke 26
bermula dari 21hb September 2010 sehingga 8hb Oktober 2010

kalau nak join klik SINI

Good Luck...!

Thursday, August 19, 2010

Nak beraya di mana...?

Salam semua, citer ni ummi dapat dari emel,
rasanya elok utk dikongsi bersama....renungkanlah...


Cerita hal raya..........



Setiap kali menjelang ramadhan, saya tergiang-giang suara ibu yang rasanya baru saja saya dengar walaupun telah berlaku berbelas tahun.

Diantara tazkirah ibu yang amat saya ingat ialah ketika dalam bulan puasa selepas bersahur sementara menunggu waktu solat subuh ibu memanggil kami
(3 orang anak perempuannya dan 2 orang anak lelakinye yg masih bujang“ Total adik beradik 6 seorang dah kawin and duduk with husband)
dan akan bercerita tentang kebesaran Allah dan hukum hakam dalam islam dengan menggunakan bahasa yang amat mudah difahami walaupun ketika itu saya masih lagi bersekolah menengah rendah. Ayah pula sudah meninggal dunia ketika usia saya tiga bulan
.
.




Ibu: Apa yang nak ibu cakap nie....dengar baik-baik lebih-lebih lagipada Ateh (anak no. 3) dan Acik. (anak no.5) & (Saya anak bongsu yg ke-6)
Ateh akan mendirikan rumahtangga tak lama lagi.
Apabila hampir penghujung puasa dah tentu kamu suami isteri akan berbantah-bantahan untuk pulang ke kampong siapa pada hari raya pertama.
Betul tak?
.
Ateh & Acik : Betul....
mestilah ghumah ibu dulu.........
.
Ibu : Dengar dulu....
contohnya jika rumah kamu di Paka, rumah ibu di Johor dan rumah mentua kamu di Marang, rumah siapakah yang akan kamu tuju dulu?
.
Ateh & Acik: Ghumah ibulah.....
.
Ibu: Tidak.......
ibu tidak izinkan kamu balik ke sini.........
baliklah ke rumah mentua kamu dan jika mentua dan suami kamu izinkan barulah balik ke rumah ibu........
ibu tak kisah hari raya yang keberapa sekalipun
.
Ateh : Mengangguk.......
(tanda faham ler tue...... dia nie banyak ikut perwatakan ibu....penyabar, bertolak ansur dan mahir dalam menjahit,sulam menyulam, memasak dan juga pandai mengurut....diantara kamiadik-beradik dialah yang paling dalam pengetahuannya dalam islam seperti ibu juga)
.
Acik : Mana boleh macam tu tak aci lahhhhhh......
kena gilir-gilirlahbaru adil
(dia nie memang kaki bangkang pun.....outspoken skit kalau dia tak puas ati)
.
Ibu : Ingatlah......
jika anak-anak perempuan itu sayangkan ibu bapanya dan inginkan kebahagian ibu bapa nya di akhirat nanti...
taatlah pada suami dan mentua ........

.
Acik : Macam kaum h**** lak...
Dah kawin tak bo leh gi rumah emak bapak
.
Ibu : Bukan macam tu......
islam tu indah.......
setiap anak-anak perempuan yang taat pada suami di samping mentua mereka, ibubapanya akan mendapat pahala di atas ketaatannya itu.....
dan seperkara lagi.....
untuk menjaga suami tidak sesusah mananye...
hanya dua perkara kalau kamu nak menundukkan suami kamu mengikut ISLAM......
JAGALAH NAFSUNYA DAN JAGALAH PERUTNYA
InsyaAllah dia tak akan ke mana.....
kalau dia melilau pun dia akan kembali kepada kamu juga...
Pahala kamu ada di dalam rumah kamu tak payah bersusah payah macam kaum lelaki di luar rumah mencari pahala...




.
.
Ditakdirkan Allah Ateh bernikah dengan seorang pemuda yang yatim piatu......
jadi setiap tahun beraya bersama ibu manakala Acik pulak berkahwin dengan pemuda yang masih mempunyai ibu- bapa...
Hampir setiap tahun pada hari raya puasa Acik sekeluarga akan beraya di rumah mentua di Melaka cuma pada hari keempat atau selebihnya di rumah ibu (rumah Acik di KL)...

Dengan takdir Allah ketika saya berada di tingkatan 6 rendah, dua hari sebelum hari raya puasa Acik sekeluarga tiba dirumah ibu.
Ibu terkejut tapi saya rasa terkejut campur gembira agaknya ibu pada masa itu.

Selepas pulang dari solat terawih ibu duduk berbual dengan abang ipar...





.







Ibu:Bila kamu nak bawa isteri kamu pulang ke Melaka?
.
Abang ipar:Kami akan beraya di sini dan raya ke dua nanti baru balik ke Melaka (dia nie memang malu sakan dgn ibu).
.
Ibu : Adakah ini desakan dari isteri kamu?
.
Abang ipar: Tidak bu.......
saya izinkan keluarga saya beraya di sini.
.
Ibu : Bagaimana ibubapa kamu adakah mereka setuju?
.
Abang ipar: Mereka tiada halangan.
(dalam hati saya rasa terkilan..........apalah ibu nie....biarkan jerlah Acik nak beraya disini)
.
Ibu : Izinkan ibu bercakap dalam talipon dengan emak kamu.
(abang ipar bangun dan mendial no. talipon kampungnya dan menyerahkan ganggang talipon pada ibu....lama gak ibu bergayut dengan besannya).
Emak kamu tak ada masalah kamu sekeluarga beraya bersama ibu di sini. (sambil menitis airmata)
Terima kasih kerana membawa anak dan cucu-cucu ibu ke sini.







.
.



Apabila habis bulan syawal seperti biasa hanya saya dan ibu saja tinggal dirumah.
Sebagai anak yang bo ngsu dan paling rapat dengan ibu dan masih solo ketika itu, ibu mencurahkan perasaan dan berbangga kerana dapat membimbing anak-anak perempuan nya kearah islam tapi ibu amat kecewa dengan kedua-dua anak-anak lelakinya yang seperti lembu dicucuk hidung menjadi pak turut kepada isteri mereka.
.
.
Bayangkanlah menantu perempuan ibu yang sulong tidak pernah bermalam di rumah ibu apatah lagi lepas makan nak tolong basuh pinggan ke atau menolong kerja-kerja rumah yang lain....
(tak bo leh cerita panjang.........dah masuk bab mengumpatlak.......).



Semasa saya di tingkat 6 atas ibu kembali ke rahmatullah membawa seribu kekecewaan di atas sikap anak-anak lelakinya.



Alhamdulillah apabila saya mendirikan rumahtangga......masalah pulang beraya tak mendatangkan masalah pada suami kerana semua jenis cuti kami sekeluarga akan habiskan di rumah mentua saya.
Saya juga salah seorang menantu yang disenangi.
Saya selalu bertanya pada diri saya sendiri......


sempurnakah sudah aku sebagai seorang menantu?

Sempurnakah aku sebagai seorang isteri yang solehah?......

berjayakah aku menjadi ibu sepertimana ibu ku dulu????????

Ya Allah.....
berilah aku petunjuk dan pimpinlah aku ke jalan yang engkau redhai.....
Aminnnnnn

.
Moral of the story :
Jangan gaduh pasal balik raya la, pakat baik2.
Buat anak lelaki,tanggungjawab kat ibu sampai salah seorang (anak tu atau ibu) menemui ajalnya.
Buat para isteri a.k.a anak perempuan, jangan sampai jadikan suami anak derhaka...

Wednesday, August 11, 2010

WARDAHWARDROBE 1ST GIVEAWAY


Salam semua, bulan posa ni ummi x aktif join GA
ni GA pertama yg ummi join dibulan Ramadhan yg mulia ni sebab nak kan blouse raya ni..hehe (kalau ada rezeki la...)

Giveaway ni anjuran wardahwardrobe
kalau nak join klik jer SINI
Tarikh tutup pada 31 Ogos 2010


kena lengkapkan slogan saya nak menang blaus dari wardahwardrobe kerana ........................ (tidak melebihi 20 patah perkataan).

Ni slogan dari ummi :
Saya nak menang blaus dari wardahwardrobe kerana nak dipakai di hari raya, dengan stail dan penuh gaya, jika ditanya beli kat mana, ku jawab wardahwardrobe yang empunya.... (20 patah perkataan)

Ummi nak tag sis nuni, mamazakwan n mamazharfan
jom la join ramai2....


nota: ummi pernah beli blaus dr wardahwardrobe, sekali pegi anjung terjumpa sebijik mcm tu tp harganya masyaallah amatlah berbeza...dah campur kos pos pun masih murah lagi dari yg kat anjung tu...
moral: pegi tengok design kat anjung, beli kat wardahwardrobe...ok kan..


Good Luck!

Thursday, August 5, 2010

Marhaban Ya Ramadhan....

Assalamualaikum kawan2 ummi seme,

memandangkan ummi akan berada diluar kawasan bermula esok sehingga hari selasa, dan rabu 1 Ramadhan baru ummi masuk ofis semula, so ummi nak ucap awal-awal yer...


Dikesempatan ini Ummi nak ucapkan selamat bepuasa buat kawan2 seme..semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik buat kita...




Marhaban ya Ramadhan,
Bulan dimana nafas kita menjadi tasbih, tidur kita menjadi ibadah, amal kita diterima dan do'a kita di ijabah...



Sebelum tu, ummi nak menyusun 10 jari mohon ampun maaf kiranya sepanjang kita berbicara ada yang tersinggung...


SELAMAT BERAMAL ...

BabyIbu Giveaway : BabyRuffkins



nak join GA ni pulak...anjuran babyibu.blogspot dan
hadiah ditaja oleh BabyRufkins
tarikh tutup pada 6 Ogos 2010
kalau nak join klik SINI...
Dalam entri kita ni, kena pilih satu permainan dalam laman web BabyRuffkins dan nyatakan mengapa ia sesuai untuk dijadikan hadiah untuk anak kita...

Ummi pilih Princess Pink Castle Playtent
sebab sofiyyah sekarang suka main pondok2...boleh la dia main dalam tent yang kiut ni...pastu boleh buat tempat simpan mainan dia...nampak kemas sikit rumah...tak der la mainan bersepah-sepah macam sekarang...

I Smell Food Giveaway By Ibu Emir



Ummi nak join Giveaway by Ibu Emir ni pulak..
Tarikh tutup pada 7 Ogos 2010
Kalau ada sesiapa nak join klik jer SINI...

Hadiah2nya tentu ada kaitan dengan makanan...



Good luck..!

Cute Teddy Bears Giveaway



Jom ramai2 join give away dari cute mum ni...
Tarikh tutup pada : 13 Ogos 2010

hadiah2nya sudah tentu teddy bear yg comel2...
so kalau nak join klik jer SINI..

Ummi nak tag sis nuni, mamasara, mamazakwan, adyshariz dan mommy pinky

Good luck semua...!

Mika 1st Birthday Giveaway



Sempena birthday Mika, mamanya nak buat GA...
kalau nak join klik jer SINI...
Tarikh tutup pada 7 Ogos 2010

Ummi nak ucapkan Happy Birthday buat adik Mika yang comel,
membesarlah menjadi anak yang soleh yer sayang...menjadi insan yang berguna kepada agama, bangsa dan negara dan menjadi kebanggaan mama & papa....
semoga dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki dan sihat selalu...amin

ummi nak tag Sis Nuni, MamaSara & MamaZakwan

Referrer : Mama Zharfan

Wednesday, August 4, 2010

Season 4 - Cute Funny Eating baby


Ummi nak join contest ni jap...dah terlepas season 1-3...
so skrg dah season 4 - Cute Funny Eating Baby...

Contest ni anjuran suzie.com
dan penaja2 hadiah kali ini adalah anje aka mama balqis & momguess

kalau ada sesape nak join klik jer sini JOIN CONTEST..
Tarikh tutup pada : 15 Ogos 2010
ni gambar sofiyyah makan eskrem..

Nama: Nur Zahirah Sofiyyah
DOB : 8 Jan 2009 (1 thn 7 bln)

ummi rasa kelakar gambar ni dengan muka sofiyyah yang comot dgn eskrem yg dah lembik tu..
tapi di hati ummi sofiyyah tetap comel n cute....hehe...
Sila join ramai2 yer sebab untuk makluman semua,

GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO SPONSORED BY MALINASIAM.COM

Sunday, August 1, 2010

Pindah...Mintak maaf....

Assalamualaikum kawan2 ummi seme....

Pepagi senin ni ummi nak mintak maaf banyak2 kat kawan2 seme sebab kebelakangan ini ummi tak sempat nak blogwalking rumah kawan2...dan tak sempat nak menjoin kontes montes..
sebabnya ummi sibuk amat...nak pindah rumah...quaters sebenarnyer..nak kejar pindah sebelum puasa ni..mana nak kemas barang2 lagi, nak basuh rumah baru lagi...dan macam2 lagi...semua ummi kena buat sorang2 sbb abah pon amat bizi dengan urusan dia...dengan si kecik kenit tu lagi...kita mengemas, dia pon *mengemas* jugak...
Kat ofis pun time2 ni la nak bizi...nak cuti pon tok leh...adusss...pening2.....ingat minggu ni nak cuti tapi baru je dapat tau Rabu, Khamis, Jumaat ada meeting & seminar yg ummi kena hadir... so maknanya esok je la ummi dpt cuti sehari....huhu.. mana sempat nak kemas rumah yg dah dihuni hampir 10 tahun itu...
Weken aritu sempat pegi cuci rumah baru...lupa nak ambik gambar cuci rumah tp sempat snap beberapa keping gambar sikecik tu...
feberet dia ni..main suis...
posing jap kat ruang tamu yg masih kosong...

Ni dgn sepupu dia...Adam
(kebetulan adik ummi datang, saje singgah, bukan nak tolong...huhu..)

byk2 ruang, ini jugak yg ummi ambik gambar sebab suka sangat semua bilik air ada cermin..

dan ini part yang paling best..almari baju dia...puas hati nak gantung baju2 ummi yg tidak akan penuh almari itu...(sebab baju ummi tak banyak...)

kepenatan sampai tertidor dia...sian..lupa bawak bantal, lapik ngan baju jer...
So, harap2 kawan2 seme faham la yer kenapa ummi senyap jer...


Saturday, July 31, 2010

Contest Aksi Si Manja di Playground

Nota: Ini adalah n3 sticky mode sehingga 31 Julai 2010
Sila kebawah utk lain2 n3...



Jom join kontes ni...
Anjuran mazlyna.blogspot

Tarikh tutup pada : 31 Julai 2010
Kalau nak join klik sini CONTEST AKSI SI MANJA DI PLAYGROUND


Ni gambar sofiyyah kat playground di tepi pantai nan indah..
masa ni kami sekeluarga pegi kenduri kawen sepupu kat sg. petani, lps tu kami terus lajak ke Pulau Pinang Pulau Mutiara...rehat jap tepi pantai sambil makan aiskrim dan main2 kat playground... suka sungguh dia...



Nama : Nur Zahirah Sofiyyah
DOB : 8 Jan 2009
Umur : 1 tahun 6 bln



nak tgk gambar sofiyyah makan aiskrim?
Ni dia...





Comot kan...!

Monday, July 26, 2010

' nur_eimi Lucky Draw '



Cantiknyer gambar banner ni kan... sbb itu ummi nak join Lucky Draw ni..Tarikh tutup: 31 Ogos 2010 (merdeka!)

Kalo nak join jugak klik SINI..

syarat amat la mudah...

1) jadi follower blog nur_eimi (done!)
2) wat entry title ' nur_eimi Lucky Draw '.. entry ni tuk beritau nur n org lain yg anda dah turut serta dalam lucky draw ni.. (done!)
3) Tag kat kawan2 tuk join skali..tak tag pun xpe..saje jer suruh tuk ramai kan lagi..baru la best nak cabut undi.. (done!)
4) letak benner nur_eimi lucky draw kat sidebar..but x wajib k..sape rase nak letak..xnak pun xpe..yg penting join nur nyer lucky draw.. (done!)
5) last skali jgn lupe tinggalkan Id name n ur link kat komen yek..nnt xtau lak sape yg join.. (done!)


Ummi nak tag
Sis Nuni & Mama Zakwan


okes Good Luck!